balón intragastrico y método POSE

Endoscòpia bariàtrica: Una nova etapa en el tractament de l’obesitat

L’obesitat i el sobrepès són un problema cada vegada més comú i les xifres apunten al fet que més del 62% de la població espanyola sofreix un excés de pes. Per posar remei a aquesta malaltia existeixen possibilitats com a dietes acordades amb nutricionistes o recórrer a tractaments mèdics. A la tradicional cirurgia de l’obesitat -bypass gàstric, màniga gàstrica, tub gàstric…- ara se li afegeix una altra alternativa: l’endoscòpia bariàtrica.

Els avanços tecnològics i la recerca han permès desenvolupar noves tècniques eficaces i noves en la lluita per combatre l’obesitat. Es tracta de tècniques endoscòpiques que resulten avantatjoses per al pacient alhora que efectives en la seva comesa d’aconseguir reduir l’excés de pes.

endoscòpia bariàtrica

L’equip mèdic liderat pels doctors Jorge C. Espinós i Jesús Turró és especialista en el tractament de l’obesitat mitjançant tècniques endoscòpiques. El seu equip és un referent tant a nivell nacional com a internacional ja que són pioners a Espanya aplicant moltes de les tècniques que s’engloben dins de les tècniques de tractament endoscópic de l’obesitat com són el Globus Gàstric, el Mètode POSE o el Sistema de Teràpia d’Aspiració Aspire Assist.

Què aporta l’endoscòpia bariàtrica en el tractament de l’obesitat?

Segons el Dr. Turró “les tècniques d’endoscòpia bariàtrica suposen un avanç important en el tractament de l’obesitat. El ventall d’opcions per tractar l’obesitat sense recórrer a la cirurgia és cada vegada més extens. Això facilita el tractament de la malaltia en si, ja que les tècniques endoscòpiques ofereixen beneficis substancials als pacients per ser mínimament invasives, reduir el dolor post- cirurgia, disminuir riscos i complicacions i facilitar una recuperació més ràpida; tot això contribueix també al fet que els pacients es mostrin menys poc inclinats a tractar el seu problema d’obesitat al no haver de sotmetre’s a una intervenció quirúrgica”

L’equip mèdic va ser el primer a Espanya a aplicar el Mètode POSE com a tècnica per tractar l’obesitat i després dels 200 primers casos han estat pioners a publicar un informe a nivell internacional amb els resultats. La unitat liderada pels doctors Jorge C. Espinós i Jesús Turró també va ser pionera en l’ús del Globus Gàstric a Espanya, una tècnica amb la qual ja han tractat a més d’1.600 pacients i que s’ha confirmat com a efectiva per a la pèrdua de pes.

Uns altres dels tractaments que s’inclouen en el camp de la denominada Endoscòpia Bariàtrica són el Mètode Apollo, l’Aspire Assist, El Globus Gàstric Dúo (doble globus) o el Sistema Endobarrier, entre d’altres. Es tracten de tècniques que es realitzen per via endoscòpica i que compten amb l’última tecnologia per aconseguir el seu objectiu: Tractar l’obesitat.

Dins d’aquestes tècniques destaca especialment per ser nova el Sistema Aspire Assist:

“La tècnica d’Aspire Assist suposa una gran novetat per a pacients amb un alt Índex de Massa Corporal (IMC). El procediment consisteix en, mitjançant endoscòpia, col·locar en l’estómac un tub de silicona que tindrà un port d’accés des de l’exterior en l’abdomen. Aquest port d’accés té una vàlvula que pot obrir-se o tancar-se i controlar el contingut de l’estómac. D’aquesta manera, el pacient havent dinat pot buidar una part del contingut de l’estómac a través del dispositiu que es connecta amb l’estómac mitjançant el port d’accés. Es tracta d’un tractament molt nou, som el primer equip mèdic a Espanya a aplicar aquesta tècnica i el tercer a nivell Europeu ja que fins ara solament s’ha implementat en països com República Txeca i Suècia. L’experiència amb els 9 pacients ja tractats està sent molt positiva. A EUA s’ha dut a terme diferents estudis amb pacients amb IMC d’entre 35 i 49 que van reportar pèrdues de més de 20 quilos el primer any o el 49% de l’excés de pèrdua de pes gràcies a Aspire Assist”, afegeix el Dr. Jorge C. Espinós.

endoscòpia bariàtrica
No només tractar l’obesitat, també “reparar-la”

L’objectiu de sotmetre’s a una intervenció de cirurgia de l’obesitat com pot ser la del bypass gàstric o el tub gàstric és reduir la capacitat de l’estómac per aconseguir una sensació de sacietat. Aquestes tècniques han demostrat ser efectives per combatre la malaltia però en alguns casos amb el pas dels anys poden aparèixer problemes com per exemple que amb el pas del temps el conducte pel qual els aliments passen de l’estómac reduït cap al final de l’intestí s’hagi dilatat. Això fa que el pacient ja no tingui aquesta sensació de sacietat inicial i l’operació realitzada anys enrere, que el seu objectiu principal era aquest, ja no resulti tan efectiva.

En aquests casos no és necessari tornar a operar sinó reparar.reparación bypass gástrico

“Over Stich d’ Apollo Endosurgery també conegut com a Mètode Apollo és una nova tècnica endoscòpica mitjançant la qual poden realitzar-se sutures en la paret de l’estómac reduint així la seva capacitat i tornant a reparar el bypass o tub gàstric que ha deixat de funcionar, és a dir, es torna a suturar la paret de l’estómac per via endoscòpica per aconseguir novament una reducció d’estómac” afegeix el Dr. Jorge C.Espinós.

D’aquesta manera, cada vegada són més les tècniques i dispositius destinats a combatre aquesta malaltia evitant el pas pel quiròfan augmentant-se així les opcions englobades dins del concepte d’endoscòpia bariátrica.

0 comentarios

Escribe tu comentario

¿Quieres unirte a la conversación?
Agradecemos tu participación.

Deja un comentario