Què és el baló intragàstric?
Mantenir uns hàbits saludables
El baló intragàstric és una eina de formació. El baló li dóna al pacient una finestra d’oportunitats per adaptar-se als canvis que ha de realitzar en el seu estil de vida per mantenir el seu pes corporal ideal, per tant és molt important mantenir els bons Des de l’any 2002 el nostre equip mèdic realitza amb èxit un tractament veritablement eficaç en la lluita contra l’obesitat: El baló Intragàstric.
En l’actualitat el nostre equip mèdic ha tractat més de 2.000 pacients amb aquesta técnica.
A Espanya s’utilitza aquesta tècnica des de fa uns 20 anys i ha resultat el procediment no quirúrgic més efectiu per combatre l’obesidad.
El baló intragàstric és un tractament que possibilita perdre una mitjana de fins a 22 Kg. en un màxim de 5-6 mesos.
Per què serveix i com funciona?
El baló intragàstric és un globus tou de silicona que s’insereix en l’estómac i s’emplena amb una solució fisiològica estèril de forma que ocupa una part de l´estómca i proporciona una sensació de sacietat i de falta d’apetit. S’introdueix per via endoscópica i es retira de la mateixa forma.
Està indicat en pacients amb obesitat moderada, severa o mórbida que no han aconseguit perdre pes de forma mantinguda amb altres programes (d’acord als criteris establerts per la Societat Espanyola per a l’Estudi de l’Obesitat).
El seu ús per perdre pes abans d’una intervenció de qualsevol tipus pot reduir els riscos associats amb operacions en pacients obesos.
El baló intragàstric és un procediment extraordinàriament eficaç d’ajuda a una dieta i un programa de modificació del comportament dietètic supervisat per un equip de professionals.
La clau de l’èxit del baló intragàstric és el compliment del programa de seguiment posterior, que el pacient es compromet a complir.
Com es posa?
S’introdueix per la boca per via endoscópica. A continuació es col•loca el baló intragàstric a l’ estómac i s’infla amb sèrum tenyit de blau de metilè, de manera que si escapoleix el pacient orinarà de color verd-blavós als 60 minuts de l’inici de la fugida (aproximadament).
El baló intragàstric pot ser inflat amb un volum que oscil•la entre 400 i 700 centímetres cúbics. El volum triat si escau dependrà del sobrepès del pacient i de la grandària del seu estómac i es definirà durant la col•locació.
Com és la implantació? Quins són els següents passos?
La col•locació del baló és un procés indolor. És un procediment endoscópic (no quirúrgic) que es realitza sota sedació i el pacient no nota absolutament gens quan se li col•loca. La realització del procediment es fa en uns 15 minuts i en 1 hora el pacient ja pot anar a casa.
Una vegada col•locat el Baló quins tractaments cal seguir?
La col•locació del baló comporta riscos mínims, però és necessari portar un control mèdic multidisciplinari posterior a la col•locació. Existeix un tractament dietètic que ensenya al pacient a menjar d’una manera diferent i d’altra banda el nostre endocrí s’encarregarà de vigilar aspectes com la diabetis o la hipertensió. El nostre seguiment al pacient té una durada de dos anys. Durant aquest seguiment intervenen diferentes professionals (nutricionistes, psicòlegs, etc.. que ajudaran a que el pacient faci el canvi d´hàbits necessàri per perdre pes.
Com són els primers dies?
Els primers dies el pacient sentirà molèsties a mesura que el seu estómac s’acostuma a la presència del baló. Pot sentir nàusees, o experimentar vòmits o diarrea fins que el seu cos s’adapti.
Aquestes condicions són normals i estan previstes. El nostre equip mèdic proporciona al pacient instruccions estrictes sobre el seu règim d’hidratació durant aquest període.
Durant el primer dia, és probable que només prengui aigüa, en els dies posteriors és fonamental beure molta aigua i evitar menjar aliments sòlids.
La dieta a seguir durant els tres primers dies podrà incloure el següent:
Sucs, Llet,Sopes o purés poc densos, Gelatina i hauran d’evitar-se els següents aliments: Cafè, Begudes gasoses, Aliments amb greix, Xocolata, Gelats etc..
És important tenir en compte durant les 24 hores posteriors a la col•locació del baló intragàstric que:
No han de realitzar-se activitats físiques.
El pacient ha de beure líquids freds en petites quantitats, començant per una *cucharadita, i augmentant la quantitat segons la seva capacitat, d’aquesta manera es disminueix el risc de sofrir nàusees o vòmits.
Durant aquests dies els nostres pacients podran telefonar al nostre equip mèdic per consultar qualsevol reacció o molèstia que senti.
Després de diversos dies amb una dieta de líquids el pacient estarà preparat per començar la transició a aliments semisòlids i posteriorment a sòlids. La rapidesa d’aquesta transició dependrà del seu progrés i de com estigui tolerant el seu cos els líquids.
És important realitzar aquesta transició lentament, sense intentar accelerar el procés d’adaptació.
Una vegada finalitzada aquesta transició el pacient començarà a reunir-se periòdicament amb el nostre equip d’assistència mèdica. El metge, dietista i altres especialistes tindran una funció important en l’avaluació de les seves necessitats per crear un programa personalitzat.
L’èxit amb el baló intragàstric dependrà de el nivel d´implicació del pacient a aprendre del seu equip i a adoptar en la seva vida diària uns principis saludables.
Seguiment del procés
Després de les dues primeres setmanes el seu cos ja s’haurà adaptat al baló.
Durant els sis mesos següents és fonamental reunir-se amb el metge per controlar la pèrdua de pes, i amb l’equip d’assistència que ajudarà al pacient a adquirir nous hàbits alimenticis i d´estil de via. Aquest període és important per mantenir la pèrdua de pes després de l´extracció del baló.
Durant el període que tingui el baló implantat, el pacient haurà de seguir amb atenció i comunicar qualsevol canvi inusual en la manera de sentir-se.
Com s´extreu el baló?
El procediment d’extracció del baló és similar al procediment d’inserció. Es fa passar un tub per la boca, es desinfla la pilota i s’extreu per l’esòfag i la boca una vegada desinflat.
Aspectes a tenir en compte abans de l’extracció:
.El pacient no ha d’ingerir cap aliment sòlid 24 hores ni líquid 12 hores abans del procediment.
.El pacient ha d’acordar amb algú que li acompanyi al seu domicili des del centre d’assistència i que estigui a la seva disposició durant un parell de dies.
.Després de l’extracció del baló el pacient seguirà estant sota la supervisió de l’equip d’assistència.
Quins problemes pot produir el baló intragàstric?
Com en tots els procediments mèdics, existeix el risc de reaccions imprevistes, desconegudes i adverses als medicaments, procediments i materials utilitzats. Això pot variar segons les persones. És probable que durant els tres primers dies es presentin certes molèsties així com enrampades, naúsees i vòmits.
Qui pot ser apte per al tractament?
El candidat ideal per a la implantació del baló intragàstric seria una persona d’entre 18- 60 anys, amb una contrastada biografia d’intents de pèrdua de pes i resultats fracassats.
El perfil estàndard del pacient s’ajusta a un Índex de Massa Corporal (IMC) d’entre 30 i 40 Kg./m2, sense patologia orgànica o psiquiatritca activa que sigui contradictòria amb el baló intragàstric.
Es consideraran també com a candidats pacients amb un IMC mínim de 28 Kg./m2 que presentin comorbilitats significatives.
Quant pes es pot perdre?
La quantitat de pes a perdre dependrà de com el pacient adopti a llarg termini els canvis en el seu estil de vida relacionats amb l’alimentació i l’exercici;no obstant això la nostra experiència després de més de 2.000 pacients tractats de sobrepès amb aquesta tècnica, ens demostra que la pèrdua de pes se situa entre el 60-80% del sobrepès.
El veritable èxit del tractament i per què és tan important l’elecció de l’equip mèdic.
El baló intragàstric ajuda al pacient a sentir-se sadollat, amb el que es redueix la necessitat d’aliments i es facilita al pacient l’adaptació a nous hàbits d´alimentació. No obstant això, tan important com el baló o fins i tot més, és el treball desenvolupat en paral•lel per l’equip de metges i dietistes que ajudaran al pacient a adquirir nous hàbits mitjançant un programa de pèrdua de pes supervisat, que inclou una sèrie de visites de seguiment destinades a “formar” al pacient en educació alimentosa ( control de trastorns alimentosos, ansietat, etc..)
Escribe tu comentario
¿Quieres unirte a la conversación?Agradecemos tu participación.